onsdag 26 augusti 2009

Könsfråga och inte rasism

Aftonbladet skriver idag om Caster Semenya, tjejen som överlägset vann 800 meters final i VM i Berlin, och där frågorna väcktes angående hennes kön. När hon kom hem mottogs hon som en drottning och många vill nu stoppa det könstest som ska göras.

Folk började fundera på könsfrågan av den enkla anledningen att hon är mycket snabbare än sitt motstånd plus att hon ser manlig ut. Inga konstigheter. Och inget fel med det, men det är inte så konstigt att folk funderar offentligt eftersom det handlar om huruvida hon är ärlig i sin sport eller inte.

Vad som nu verkar hända är att folk i hennes hemland, Sydafrika, gör hela grejen till en rasistisk fråga. Att stora, stygga, vita människan tycker att hon ser manlig ut för att hon inte ser ut som en typisk vit tjej. Bullshit! Det är ju inte alls det som det handlar om.

– Vilka är dessa vita människor att ifrågasätta en afrikansk flickas utseende. Det är helt enkelt rasism, sa ordföranden i Sydafrikas friidrottsförbund – Leonard Chuene till nyhetsbyrån ANI.

Jag blir irriterad för det där känns som offermentalitet och det är sjukt osexigt.

Det handlar ju inte om färg. Det handlar om att man måste säkerhetsställa hennes kön för att historien är full av män som utklädda till kvinnor har vunnit medaljer. De flesta sporter är könsuppdelade för att män generellt har möjligheten att bli starkare och snabbare än kvinnor. Sad but true. Inget att göra åt, men så är det.

Det finns massor av kvinnor världen över som ser ut "manliga" ut och vice verse. Och det är okey.

Men jag tycker att Semenya ska genomgå könstest för att alla ska veta att loppet gick rätt till. Att hon är den värdiga vinnaren vi vill att hon ska vara.

Kvinnor tävlar mot kvinnor. Det har ingenting med färg att göra.

Inga kommentarer: