söndag 1 mars 2009

Manipulation

Alla människor sysslar med någon slags manipulation för att få som de vill. Vissa är naturligtvis värre än andra och de är oftast bortskämda, oförskämda eller helt enkelt psykopater. Det är svårt att veta vem som är vad.

I alla förhållanden, vänskap som kärlek, så pågår ett ständigt manipulerande, speciellt i nya kontakter. Detta görs på grund av osäkerhet då den som manipulerar vill ha det dens väg or the highway, pga av att den blir så osäker på oprövad mark.

Många som manipulerar är även lögnare och drar till med både vita och svarta lögner i tid och otid eftersom den inte vågar vara ärlig för den är rädd att få skäll (troligtvis ligger en hård förälder som inte nått fram bakom detta), och i vissa fall så ljuger de för att de tror att de är smarta och kan lura omgivningen. Manipulation som är kombinerad med lögner är besläktad med mytomani.

Den vanliga manipuleraren brukar hota eller smickra för att få som den vill. Det kan te sig genom varningar om att lämna "om inte...", flirtningar med andra för att påvisa sin makt och status på marknaden eller lockelser om en utopisk framtid.

Detta kan ske på ett oskyldigt plan och är ett sätt att lära känna någon som man tycker om, och att också testa sina gränser.

Problem kan dock uppstå om det sker för ofta eller under berusade tillstånd då allt tenderar att bli större än vad situationen faktiskt kräver.

Alla relationer vinner på att våga ge sig. Att inte alltid få som man vill. Ge och ta. En relations varaktighet kan vara beroende av det.

Tyvärr finns det många tjejer som blir manipulerade av sina pojkvänner och det är därför det finns en tendens att tjejer som har varit roliga, livsbejakande och utåtriktade blir hemmavana, inåtbundna, tjatiga, gnälliga och åsiktslösa när de träffat mannen i deras liv.

Män har en tendens att vilja "knäcka" kvinnan, att rida in sin partner helt enkelt för att hon ska hålla sig på sin plats. Detta sker oftast genom manipulation och psykiskt nedbrytande av självkänslan. I och med detta så gör han sig själv en otjänst eftersom han samtidigt får sig en passiv partner som lyder hans minsta vink, men det som är positivt är att han inte behöver vara orolig för att kvinnan ska göra något som kan såra honom, eller rent djurmässigt, komma hem med en avkomma som inte är hans.

En form av kyskhetsbälte om man så vill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så vet man vad man vill ha, och hoppas in i det sista att den person man tycker om på något sätt kan vara kompatibel med en själv och att man för kärlekens skull är villig att ändra på sig själv, utan att behöva avge allt för stort avkall på sitt jag.

Anonym sa...

Tyvärr finns det många killar som blir manipulerade av sina flickkvänner och det är därför det finns en tendens att killar som är roliga, livsbejakande och utåtriktade blir hemma och sällan går på krogen med sina polare när de träffat kvinnan i sitt liv.