söndag 1 mars 2009

En pleaser

En pleaser tillfredställer andra, och sig själv, genom att vara glad, trevlig och tillmötesgående. Detta är ett väldigt bra personlighetsdrag i de flesta lägen eftersom omgivningen tenderar att tycka om folk som är bekväma att umgås med. Pleasers är även bra lyssnare, de är hjälpsamma och bemöter dig oftast med ett leende.

Pleasers utvecklas redan på bebisstadiet då den outvecklade hjärnan provar olika metoder för att överleva. Skrik, gråt eller skratt. För pleasen så är skrattet det mest effektiva.

Det som är negativt med pleasern är att den själv kan känna sig otillräcklig ibland, kappvändare eller att den sväljer för mycket.

Genom att pleasern är snäll och trevlig så kan personer med t.ex. narcissistiska drag försöka utnyttja detta till sin fördel. Pleasern förstår detta, oroar sig men vill ändå vara tillgänglig och tillmötesgående.

Efter tillräckligt många munknull så finns det risk att det utvecklas en annan personlighet hos pleasern för att skydda den lilla bebisen som lärde sig att skrattet är det bästa vapnet. Bitterhet, passiv-aggressitivitet eller offermenatlitet kan ligga och lura och osynligt byggas upp för att en dag blomma ut fullskaligt.

Bitterhet blir man gammal och ful av. Passiv-aggressiv är en fruktansvärd egenskap. Offermentalitet skapar missbruk.

Därför är det viktigt för pleasern att vårda sin skörhet, att sätta ner foten när den blir trampad på och att vara lyhörd till sin inre röst.

Inga kommentarer: