söndag 25 januari 2009

Foie Gras

Har smakat, tycker det är gott men läste precis nu vad det är för något. Det är ju helt sjukt. Seriöst fucking far from okey. Aldrig mer. Vad är det för fel på människan?

Foie gras (franska: fet lever) är levern från tvångsmatade gäss eller ankor. Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör körs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas.

Den onaturligt stora mängd mat fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern, en i grunden fullt naturlig mekanism som kallas hepatisk steatos och gör att flyttfåglar kan lagra stora mängder fett inför sin flytt till vinter- eller sommarhabitatet. Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp mer än drygt två gånger sin vanliga storlek, men vid tvångsmatning är ökningar i storleksordningen 10 gånger ej ovanliga.

Gavage är förbjuden i ett flertal länder, däribland Sverige.
Foie gras anses vara en av det franska kökets största delikatesser och brukar serveras helstekt eller i form av en paté (gåsleverpaté, pâté de fois gras), ofta tillsammans med ett sött vin (exempelvis Sauternes). (enligt Wikipedia.)

Inga kommentarer: