måndag 25 maj 2009

Onda människor

Facebook är förbjudet i Iran av moraliska skäl. Kom igen liksom. Låt folk facebooka. Fast då kan de nätverka och det är klart att regeringen inte är så sugen på det. Det känns nog läskigt.

Stackars ledare av landet som går runt med ett ständigt dåligt samvete över hur de behandlar sina medborgare. Eller så gör de inte det för de är så förblindade av sin makt och är övertygade om att de handlar rätt. Däremot är de nog rädda om sin position.

Det är intressant hur alla människor som begår dåliga (i den bemärkelsen att de sårar andra) handlingar alltid rättfärdigar sig själva. Jag tror pedofiler gör det, hustrumisshandlare, kriminella, lögnare, mördare osv.

Det är svårt att erkänna att man har fel och man är sig själv närmast. När folk känner sig trängda eller kränkta så kan dåliga saker ske. En form av gard helt enkelt. Frågan är bara hur mycket man kan förlåta.

I länder och bland grupper där stoltheten är viktig så tror jag att det förekommer fler gärningar som sårar medmänniskor. Folk är rädda för att/kan inte erkänna att de har fel pga sin stolthet så de tar till ett försvar istället. Ett försvar som kan ställa till med hemska saker.

Jag tror inte att någon människa i grund och botten är ond, däremot begår många människor onda handlingar.

Inga kommentarer: