söndag 27 juni 2010

Pata Negra

Jag slutade av någon anledning äta gris för 4 år sen och förutom en kebabrulle från Campino förra sommaren så är det lite väldigt lite, om ens något, fläsk som gått genom systemet. Men igår kväll var det dags igen. Jag var bara tvungen att smaka på Daniels Pata negra eftersom det ska vara cream de la cream av svinet. Och det var nice. Riktigt gott. Vem kunde tro det efter den överhängande lukten som ödelägger all hunger för att inte ens prata om närvaron av lik som genomsyrar alla rekordeliga spanska matställen.

Pata negra (spanska för svart klöv), kallas en speciell sorts lufttorkad skinka från Spanien. Skinkans fullständiga namn är Jamon Iberico de Bellota (iberisk ekollonskinka) och är typisk för det spanska köket.
För att få kallas pata negra måste skinkan komma från svarta grisar av den iberiska rasen uppfödda på ekollon. Skinkan läggs efter slakten först i grovt salt 1 dag per kg som skinkan väger, varefter den hängs för torkning. Ju längre torktid desto bättre skinka. "Reserva" har lagrats minst 24 månader, "Gran Reserva" minst 36 månader.

Inga kommentarer: