torsdag 14 februari 2013

De bästa romantiska komedierna

Så är det då Alla Hjärtans dag och vad passar inte bättre än att titta på en härlig rom com tillsammans med någon fin. Eller själv för den delen.

(Och våga inte ens lägga tanken på Pretty Woman, det funkar inte. Hon är prostituerad och han köper sex, det är inte romantiskt.)

Följande är bra, och jag har säkert glömt/missat flera:

Amelie från Montmartre (2001) - Denna färgglada, underliga, fantastiska film får mig på gott humör.

Clueless (1995) - Tonårsfilm med Alicia Silverstone som High school princess med stor garderob och odödliga uttryck som As If och What Ever med tillhörande fingerakrobatik.

Some Kind of Wonderful (1987) - Har inte sett på jättelänge så kanske har jag ändrat åsikt, men tror att den är fin fortfarande.

The Holiday (2006) - Mycket bättre än vad man tror med tanke på att Cameron Diaz är med. Jack Black än nedtonad, Kate Winslet är, i vanlig ordning, härlig och den store Ennio Morricone hjälper till att dra lasset.

Juno (2007) - Se!

Wall-E (2008) - Jättefin om framtiden och ensam robot som samlar skrot.

Reality Bites (1994) - Generation X försöker hitta sig själva och jobb och kärlek och allt det där andra som ska ordna sig i vuxenlivet. Winona Ryder, Ethan Hawke.

Lost in Translation (2003) - Inte en romantisk komedi enligt det konventionella receptet men typ ALLA blir kära i Scarlett när de ser den här filmen, eller kanske är det i hennes Charlotte? Vilket fall; övergiven, trosklädd tjej gör Tokey och möter cynisk skådespelare. Mumma.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) - Fantastisk, fin, rolig och en bra Jim Carrey.

Before Sunset (2004) - Pratig, charmig, smart. Ses med fördel direkt efter Before Sunrise (1995).

There's Something About Mary (1998) - Glöm spermaluggen och penis i blixtlås, allt Healy (Matt Dillon) gör för att vinna kärleken är toppen.

Nothing Hill (1999) - Hugh Grant är truligare än någonsin och Julia Roberts glänser som en silversked i solsken, plus ett härligt score med Ronan Keating i spetsen och When You Say Nothing at All. Inte ett öga torrt.

Groundhog Day (1993) - Kanske för att jag ÄLSKAR hela Bill Murrey och manuset i den här. Massor av bra repliker, t.ex. Andie MacDowels "I always drink to world peace". Roligt i kontexten.


Inga kommentarer: