fredag 25 januari 2013

Underskattat: Helsingfors

Alla vill åka till NYC, London, Paris och Berlin förståeligt nog. Jag också. Det är underbara städer och väl värda ett besök. Men det finns en annan pärla som folk glömmer bort, eller ratar, och det är Helsingfors. Spenderade en helg där i höstas och det är en fantastisk stad med god mat, bra barer och vackra hus.

Vi åt fem-rätters på Luomo, en Michelinrestaurang med höga ambitioner och trevlig lokal, mellan rätterna serverades vi smårätter som i sig var en fröjd. Bodde gjorde vi på Klaus K, ett superhärligt hotell i designkvarteren i Helsingfors, med bokbar bastu, förträfflig frukostbuffé och ett välkomnade glas bubbel vid incheckning. När vi var där bodde även Top Gear-crewet på samma hotell och åt frukost vid bordet bredvid. 

Barer värda ett besök är Bar Moskva och Corona Bar, båda ägda av filmbröderna Kaurismäki, den första med klotter över alla väggar och porrbilder på toaletten, den andra med en stor, glassplitterbelagd sal i källaren, en scen, och vid vårt tillfälle, berusade finländare med mikrofon i handen. Det var väldigt trevligt. 

Jag vill gärna tillbaka och upptäcka mer av Helsingfors. Totalt underskattad. 

Inga kommentarer: