onsdag 16 december 2009

Bästa bästa morotskakan

Egentligen kanske man ska hålla ett sånt här recept för sig själv, om ett ess skulle behövas, men det är juletider så varsågod!

Ultimata morotskakan

Vintips
Välj ett inte för sött och inte för tungt dessertvin. Söta chenin blanc-viner från Loire har just dessa egenskaper.
Jens Dolk

En bättre recept på morotskaka finns inte, förklarar systrarna Eisenman (Två Systrars Söta). De har hämtat det ur sin favoritkokbok The Silver Palate. Att den är så saftig beror på att den innehåller krossad ananas och morotspuré istället för rivna morötter.

Morötter 2–3 medelstora (eller 2 dl morotspuré)
Vetemjöl 4 dl
Strösocker 3 1/2 dl
Salt 1/2 tsk
Bikarbonat 1 tsk
Kanel 1 msk
Vaniljsocker 1 tsk
Raps- eller solrosolja 1 1/2 dl
Ägg 2
Valnötter 2 dl hackade
Kokosflingor 2 dl
Krossad ananas 1 dl

Glasyr:
Cream cheese 200 g
Florsocker 2–3 dl
Vaniljsocker 1 tsk

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2. Koka morötterna mjuka. Kör till puré i matberedare. Låt svalna.
3. Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt valnötter, kokos, morotspuré och ananas. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna under formen.
6. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan.

Inga kommentarer: